Terug

Parket, olielaag, lak, boen?

tineke herzog

Wij zijn een gezin met 2 kinderen, hebben 3 katten en een hond. Wij gaan parket aanschaffen voor ons nieuwe huis. We hebben een woonkamer, open keuken en gang. Nu vragen wij ons af wat het beste is, een gelakte vloer, olie of boenwas. Ik ben eigenlijk op zoek naar een makkelijk te onderhouden vloer, stofzuigen of licht met een vochtige doek. Door de wirwar weten we eigenlijk niet meer wat we moeten kiezen. Welke dikte is belangrijk als we denken over een eikenvloer?

 

 

 

 


1 Antwoord

Antwoord van The Woodstore Scheveningen

Goedendag mevrouw Herzog,

 

Hartelijk dank voor uw interesse.

Wij raden u aan om uw vloer af te werken met lak. Dit is de meest praktische afwerking voor een houten vloer. Lak sluit het hout helemaal af, zodat vuil er niet in trekt. U kunt dit lichtvochtig afnemen.

Voor honden en katten is dit ook ideaal omdat lak een zeer harde afwerking is.

 

Als u op de begane grond woont en dus geen rekening hoeft te houden met onderburen raden wij een massief houten vloer aan. Deze wordt vast verlijmd en vernageld aan een spaanplaat ondervloer. U heeft dan een zeer degelijke vloer die niet beweegd. Massief houten vloerdelen kunnen vaak een wat rustiekere uitstraling hebben. Let op: dikte van de vloer wordt dan 12 mm spaanplaat + 20 mm vloerdelen + lijmaag = totaal 33 mm dik.

 

Heeft u een betonnen ondervloer en eventueel vloerverwarming? Dan raden wij u aan om lamelplanken direct te verlijmen op beton. Een lamelplank is een samengestelde plank: meestal 3 tot 4 mm toplaag van eiken (of andere houtsoort). Dan een laag dunne stroken hout die haaks op de toplaag zijn verlijmd en daar onder een achterwand van hout. Dit is een drielagensysteem. 

 

Het voordeel van een lamelplank is dat dit heel stabiele planken zijn die niet of nauwelijks werken. Ideaal voor op vloerverwarming ( of eventueel zwevend plaatsen ). De planken zijn doorgaand 14 - 15 mm dik. Er zijn ook dikkere versies, maar die zijn niet geschikt voor vloerverwarming.

 

Om u nog meer informatie te geven, specifiek voor uw woning en wensen, nodigen wij u van harte uit in onze winkel aan de Westduinweg 182-A te Scheveningen.

 

Met vriendelijke groet,

MM The Woodstore

Iris van Rutten

 

070 - 331 97 52